Wat is de oudste taal ter wereld?

Een oud schrift op een houten ondergrond.
7 augustus 2023

Taal is het fundament van menselijke interactie en beschaving. Het stelt ons in staat onze gedachten en emoties uit te drukken en informatie te delen.

Dit is een intrigerende vraag waarop taalkundigen meerdere antwoorden hebben gegeven. Sommigen geloven bijvoorbeeld dat de oertaal die door de allereerste mensen werd gesproken in Afrikaanse regio’s klonk. Anderen beweren dat de oudste taal ter wereld de taal was die homo sapiens spraken toen ze uit Afrika migreerden en zich in verschillende delen van de wereld vestigden.

Er zijn ook taalkundigen die beweren dat de oudste taal het vedisch Sanskriet is, evenals de Egyptische hiërogliefen en oude talen die in het oude Griekenland werden gesproken. Een Andere taal, zoals het Hebreeuws, worden ook genoemd als oudste taal.

Het Bijbelse antwoord luidt dat Adam en Eva de taal spraken adam en dat deze taal door miljoenen mensen werd gesproken. Maar taalkundigen hebben vastgesteld dat er geen enkele taal ter wereld is die genetische verwantschap heeft aan het Hebreeuws.

Talen evolueren voortdurend en sommige talen sterven uit terwijl nieuwe talen ontstaan. De Europese talen behoren tot de Indo-Europese taalfamilie en zijn onderverdeeld in de Romaanse talen, zoals het Italiaans en het Spaans, en de Germaanse talen, zoals het Engels. Er zijn ook officiële talen in de Europese Unie, waaronder het Engels, het Frans en het Duits.

Vandaag de dag zijn er talloze levende talen ter wereld, waaronder Arabisch, dat door miljoenen mensen als moedertaal wordt gesproken en een officiële taal is in verschillende landen, waaronder het huidige Irak. Taalkundigen blijven zich afvragen wat de oudste taal ter wereld is en proberen de oorsprong van taalfamilies te achterhalen.

Maar heb je je ooit afgevraagd wat de oudste taal ter wereld is? Of wat de oudste gesproken taal is die vandaag de dag nog wordt gebruikt? Dit zijn vragen die taalgeleerden, historici en antropologen al jaren intrigeren.

In deze blogpost gaan we dieper in op:

  • Het concept van de oudste bekende taal, waarbij wordt ingegaan op de complexiteit van het definiëren van “oudste” in de context van talen.
  • Een blik op de oudste gesproken taal ter wereld, het proces van taalkundige reconstructie en de verschillende kandidaten die om deze titel strijden.
  • Een onderzoek naar oude geschreven talen, met speciale aandacht voor onder andere de Soemerische taal en het spijkerschrift, hiërogliefen en het oude Chinees.
  • Een discussie over Europese talen en hun betekenis in de context van de antieke taalwetenschap.
  • Praktijkstudies over de Soemerische taal, hiërogliefen uit het oude Egypte en de oorsprong van de eerste geschreven taal ter wereld.
  • De invloed van oude talen op ons hedendaags gesproken talen, waaronder de oudste talen ter wereld die vandaag de dag nog gesproken wordt.
  • Inzicht in de toekomst van het bestuderen van oude geschreven talen en de rol die technologie hierin speelt.

Dus of je nu geïntrigeerd bent door de vraag “is Sanskriet de alleroudste taal ter wereld?”, of je wilt weten wanneer de eerste taal verscheen, of zelfs welke talen uitsterven? De antwoorden zouden je wel eens kunnen verrassen als we aan deze reis beginnen om de eerste taal, de oudste overgebleven taal ter wereld en een uitgebreide lijst van oude talen te ontdekken.

Als je een liefhebber bent van talen in het algemeen, maar geen zin hebt om ze te leren, dan is onze Vasco automatische vertaler misschien iets voor jou. Hiermee kun je boeken vertalen met behulp van de applicatie foto vertaler of in gesprek gaan met de applicatie spraak vertaling en in contact komen met mensen die dezelfde interesses delen. Let wel, onze Vasco vertaalcomputer ondersteunt alle moderne talen 😉

Abstract ontwerp met letters op de achtergrond.

Wat vormt een taal?

Taal kan gedefinieerd worden als een complex communicatiesysteem dat gebruikmaakt van symbolen – gesproken, geschreven of ondertekend – om ideeën, emoties en gevoelens uit te drukken.

Lees meer  Hoe zeg je "Ik hou van jou" in verschillende talen?

Het volgt specifieke regels van structuur en syntaxis, waardoor zinvolle interactie tussen de sprekers mogelijk is. In onze verkenning stokoude talen en zullen we ons verdiepen in zowel oude gesproken als geschreven talen.

Het woord taalkunde naast een open boek, pen en notitieblok.

Het belang van het bestuderen van oude talen

Het bestuderen van oude geschreven talen zoals het Soemerisch of hiërogliefen biedt een venster op het verleden. Deze talen, die tot de oudste behoren die in de geschiedenis van de mensheid zijn vastgelegd, zijn van fundamenteel belang om de samenlevingen waaruit ze zijn voortgekomen te begrijpen. Bovendien zijn ze de sleutel tot het achterhalen van de wortels en de evolutie van moderne talen.

Het oude boek met vergrootglas.

De complexiteit van het definiëren van “Oudste”

Bij het bepalen van het oudste bekende taalgebruik staan we voor verschillende uitdagingen. Het begrip ‘oud’ kan op verschillende manieren worden geïnterpreteerd. Verwijst het naar de allereerste gesproken taal? Of naar de vroegste geschreven documenten die we hebben kunnen ontcijferen? Daarmee bedoelen we de eerste gesproken taal die vandaag de dag nog wordt gebruikt?

Het verschil tussen gesproken en geschreven talen

Er moet een cruciaal onderscheid worden gemaakt tussen gesproken en geschreven talen. Van de eerste wordt gedacht dat ze tienduizenden jaren geleden zijn ontstaan, terwijl de laatste nog maar zo’n 5000 jaar bestaan. Ze gaven ons het eerste concrete bewijs van oude geschreven talen, maar ze vertegenwoordigen slechts een fractie van ons taalkundig erfgoed.

De leeftijd van een taal bepalen

Dus hoe bepalen we de leeftijd van een taal? Van geschreven talen kunnen we vaak de allereerste overgeleverde documenten dateren en zo de vraag beantwoorden wat de eerste geregistreerde taal was. Voor gesproken talen is het echter veel ingewikkelder. Taalkundigen gebruiken een methode die vergelijkende taalkunde heet, waarbij ze kijken naar talen waarvan we weten dat ze verwant zijn en woorden en klanken terugvolgen om een gemeenschappelijke voorouder te vinden. Hoe verder we terug kunnen gaan, hoe ouder de taal.

Oerholbewoner draagt dierenhuid houdt scherpe steen vast en maakt eerste primitieve werktuig voor de jacht op dierlijke prooien of om huiden te hanteren. Neanderthaler die handbijl gebruikt. Begin van de Menselijke Beschaving Neanderthaler

De eerste bewijzen van gesproken talen ter wereld

De uitdagingen van het traceren van een gesproken taal

Het achterhalen van de oorsprong van gesproken talen is een lastige taak. Gesproken talen laten geen fysieke sporen achter en kunnen alleen indirect worden afgeleid. Daarom is het vrijwel onmogelijk om met absolute zekerheid vast te stellen wat de oudste gesproken taal ter wereld was.

Taalkundige reconstructie

Taalkundige reconstructie helpt ons terug te kijken in het verleden. Met deze methode kunnen taalgeleerden elementen van actuele talen terugvoeren naar hun wortels, waardoor we een glimp kunnen opvangen van verschillende talen die duizenden jaren geleden al bestonden. We kunnen bijvoorbeeld elementen van Proto-Indo-Europese talen reconstrueren, waarvan wordt aangenomen dat ze tot de oudste talen ter wereld behoren.

Kandidaten voor de Oudst Gesproken Talen

Er zijn verschillende kandidaten voorgesteld voor de titel van de oudste bekende gesproken taal, waaronder:

  • Soemerisch: Het oude Soemerisch, een van de vroegste talen waarvoor we over schriftelijk bewijs beschikken, werd meer dan 4000 jaar geleden gesproken in Mesopotamië (het huidige Irak).
  • Egyptisch: Het oude Egyptisch, de taal van de farao’s, werd duizenden jaren lang gesproken en heeft ons een schat aan inscripties en teksten opgeleverd.
  • Tamil: Sommige taalgeleerden beweren dat vandaag de dag miljoenen mensen in India en Sri Lanka nog steeds Tamil spreken, en dat dit wel eens de oudste gesproken taal ter wereld zou kunnen zijn.

In het volgende deel duiken we in de fascinerende wereld van oude geschreven talen. Maak je vast voor een reis door het spijkerschrift, hiërogliefen en andere schriften die de loop van de menselijke geschiedenis hebben bepaald.

Oude kleibrief gevonden in de Citadel van David in Jeruzalem.

De eerste bewijzen van geschreven talen

Hoewel gesproken taal waarschijnlijk tienduizenden jaren oud is, is de komst van het schrift een veel recentere ontwikkeling in het grote schema van de menselijke geschiedenis.

De eerste geschreven taal was een belangrijke mijlpaal, omdat het een tastbare manier was om kennis vast te leggen, te communiceren en door te geven van generatie op generatie.

Deze innovatie heeft ons een overzicht opgeleverd van de oude talen die in verschillende beschavingen werden gebruikt.

Oude geschriften ontcijferen

Het ontcijferen van oude schriften is als het in elkaar puzzelen van een ingewikkelde puzzelstukken. De Steen van Rosetta, bijvoorbeeld, was cruciaal bij het begrijpen van Egyptische hiërogliefen omdat het dezelfde tekst in twee schriften presenteerde: Grieks, dat gelezen kon worden, en Hiërogliefen, die dat niet konden.

Dergelijke doorbraken hebben de geheimen van oude geschreven talen ontsluierd en waardevolle inzichten in ons verleden onthuld.

Onderzoek van de oudst geschreven talen

De reis naar het verleden begint met enkele van de eerste geschreven talen die de mensheid kent, elk met hun eigen unieke schriften en systemen die behoren tot een taalfamilie.

Lees meer  De Meest Nuttige Talen Leren: Een Uitgebreide Gids

Sumerische taal (spijkerschrift):

Het Soemerisch, dat vaak als de eerste geschreven taal wordt beschouwd, werd gedocumenteerd met behulp van het spijkerschrift op kleitabletten. Het schrift, dat begon als pictogrammen, evolueerde in de loop der tijd, waardoor we een kijkje konden nemen in de wereld van de oude Sumeriërs.

Hiërogliefen:

Hiërogliefen, synoniem met de majestueuze beschaving van het oude Egypte, werden gebruikt voor formeel schrift, zoals koninklijke verordeningen en religieuze teksten. De ontdekking en vertaling van deze oude Hiërogliefen hebben licht geworpen op een beschaving die duizenden jaren heeft gefloreerd.

Oud Chinees:

Het orakelbot schrift, debekende vorm van Chinees schrift, geeft ons inzicht in de waarzeggerij van de Shang-dynastie en de fundamenten van de Chinese taal.

Andere talen uit de oudheid:

Er zijn ook kandidaten voor de oude geschreven talen, zoals het Indus schrift (nog steeds niet ontcijferd), Lineair B (een vroege vorm van Grieks die is geëvolueerd tot modern Grieks) en het oude Sanskriet.

Praktijkstudies van oude talen

Oude Sumerische Rotstafel.

Oude Soemerische talen: Een kijkje in het oude Mesopotamië

Het Soemerisch, geschreven in het kenmerkende wigvormige spijkerschrift, is een van de vroegst bekende geschreven talen. Het Soemerisch ontstond rond 3200 v. Christus . in Mesopotamië, het huidige zuid Irak, en biedt ons een fascinerende blik in een van de eerste beschavingen van de mensheid.

  1. Karakteristieken: Het Soemerisch is een geïsoleerde taal, wat betekent dat het niet tot een bekende taalfamilie behoort. De structuur is agglutineratief, waarbij woorden of morfemen worden samengevoegd om complexe ideeën uit te drukken.
  2. Betekenis: De Sumeriërs gebruikten hun taal om wetten, handelstransacties en zelfs literatuur te documenteren, waaronder het Epos van Gilgamesj, een van de oudst bekende literaire werken.
  3. Ontcijfering: De ontcijfering van het Soemerisch begon in de 19e eeuw en werd mogelijk gemaakt door meertalige inscripties, vooral die in het Akkadisch, een latere taal van Mesopotamië die ook het spijkerschrift gebruikte.

Detail van Egyptische hiërogliefen in Luxor.

Egyptische hiërogliefen: De officiële taal van de farao’s

De oude Egyptenaren gebruikten hiërogliefen al meer dan 3000 jaar, waardoor het een van de langst overlevende schriftsystemen in de menselijke geschiedenis is.

  1. Karakteristieken: Hiërogliefen bevatten een mix van logo grafische, syllabische en alfabetische elementen. Ze werden voornamelijk gebruikt voor monumentale inscripties en religieuze teksten.
  2. Rol in samenleving: Hiërogliefen waren een integraal onderdeel van het bureaucratische, religieuze en intellectuele leven in het oude Egypte. Ze zijn overal te vinden, van monumentale bouwwerken tot papyri met literatuur en wetenschappelijke teksten.
  3. Ontcijfering: De Steen van Rosetta, ontdekt in 1799, had dezelfde tekst geschreven in het Grieks, Demotisch en hiërogliefen, wat de weg vrijmaakte voor de ontcijfering van de oude hiërogliefen door Jean-François Champollion in 1822.

Oud medicijnboek uit de Qing-dynastie.

Het oude Chinees: De zaden van het moderne Chinees

Chinees is een van de oudste continu gebruikte schriftsystemen ter wereld, waarvan de vroegste vormen teruggaan tot de Shang-dynastie (ca. 1250-1046 v. Christus).

  1. Ontwikkeling: Het vroege Chinese schrift, bekend als orakelbot schrift, evolueerde in de loop van duizenden jaren tot het complexe karaktersysteem dat vandaag de dag wordt gebruikt.
  2. Gebruik: Het orakelbot schrift werd voornamelijk gebruikt voor waarzeggerij, met inscripties op schildpadschelpen en dierlijke botten. Deze inscripties geven waardevolle inzichten in de cultuur, religie en samenleving van de Shang Dynastie.
  3. Blijvende invloed: Het oude Chinees heeft een aanzienlijke invloed op de moderne Chinese taal. De structuur en sommige karakters zijn verrassend consistent gebleven, waardoor Chinees een van de oudste talen ter wereld is die nog steeds actief wordt gebruikt.

Sanskriet van de Lolei Tempel.

De invloed van oude talen op de moderne samenleving

Oude talen: Een erfenis in moderne tijden

Oude talen lijken misschien te behoren tot een lang vervlogen wereld, maar hun nalatenschap klinkt door in de moderne samenleving. Van het beïnvloeden van hedendaagse talen tot het bijdragen aan ons begrip van oude beschavingen, hun invloed is zowel diepgaand als alomtegenwoordig.

Het bereik van talen uit de oudheid

  1. Engels en zijn wortels in de oudheid: Veel Engelse woorden hebben wortels in oude talen. Zo is het woord ‘mother’ terug te voeren op het Proto-Indo-Europese woord ‘*méh₂tēr’. Het is ook de meest gesproken taal ter wereld.
  2. De invloed van het Soemerisch: Hoewel het Soemerisch zelf geen bekende levende afstammelingen heeft, beïnvloedde het Akkadisch en daarmee andere Semitische talen zoals het Arabisch en het Hebreeuws. Bepaalde Soemerische woorden werden ook geleend door andere talen in de regio. Vandaag de dag wordt het nog steeds beschouwd als een dode taal (een deel van uitgestorven talen in tegenstelling tot een levende taal).
  3. De erfenis van de hiërogliefen: De oude Egyptische taal beïnvloedde het Koptisch, dat nog steeds gebruikt wordt als liturgische taal in de Koptisch Orthodoxe Kerk. De ontcijfering van hiërogliefen maakte ook de weg vrij voor een beter begrip van de Egyptische geschiedenis en cultuur.
  4. Blijvend Sanskriet: Sanskriet, een van de oudste Indo-Europese talen, heeft veel actuele talen in Zuid-Azië aanzienlijk beïnvloed. Het is ook de bron van veel termen die worden gebruikt in yoga, meditatie en andere spirituele praktijken, dus het wordt beschouwd als een heilige taal.
  5. Chinees door de eeuwen heen: Het Chinees, een van de oudste voortdurend gebruikte schriftsystemen, heeft de Oost-Aziatische cultuur aanzienlijk gevormd. Variaties van Mandarijnse Chinese karakters worden ook gebruikt in Japanse, Koreaanse en Vietnamese schriften.
Lees meer  In welke landen is Spaans de officiële taal?

De oudste taal ter wereld wordt nog steeds gesproken

Van de oude talen hebben er een paar het overleefd en worden nog steeds in een of andere vorm gesproken. Het moderne Hebreeuws bijvoorbeeld werd, hoewel het eeuwenlang niet meer dagelijks werd gebruikt, in de 19e en 20e eeuw met succes nieuw leven ingeblazen en is nu de primaire taal van Israël.

Het Tamil en het Chinees behoren tot de oudste talen ter wereld die vandaag de dag nog gesproken worden. Het Tamil, dat voornamelijk in Zuid-India en Sri Lanka wordt gesproken, heeft een eerste schriftelijke bron die meer dan tweeduizend jaar oud is. Het Chinees daarentegen kan trots zijn op de continuïteit van de geschreven en gesproken taal die teruggaat tot de Shang Dynastie.

Griekse tekst Inscriptie op een rots in Delphi Oud Griekenland.

Conclusie: Het ontrafelen van de oudst gesproken taal ter wereld

Onze verkenning van de oudste bekende talen ter wereld biedt ons een rijkdom aan menselijke geschiedenis en cultuur. Van het Soemerische spijkerschrift tot de Egyptische hiërogliefen, en van de mogelijkheid dat het Sanskriet de oudste taal ter wereld is tot aan de duurzame erfenis van de Tamiltaal en het Chinees, deze reis is een fascinerende mix van feiten, theorieën en boeiende inzichten.

Een uitdaging

De zoektocht naar de oudste geregistreerde taal ter wereld is meer dan een academische bezigheid. Het is een eerbetoon aan menselijke innovatie en ons instinct om te communiceren en contact te maken. Het laat zien hoe verschillende beschavingen hun stempel hebben gedrukt op de tijd en hebben bijgedragen aan de taalkundige diversiteit die we vandaag de dag zien.

De interessante zaak van oude talen in de wereld.

Terwijl het absolute antwoord op de vraag “Wat is de oudste taal ter wereld?” nog steeds onderwerp van discussie kan zijn onder taalkundigen, legt onze verkenning de nadruk op het feit dat talen veel meer zijn dan alleen communicatiesystemen. Ze zijn vensters op ons verleden, vormen ons heden en zullen ongetwijfeld een cruciale rol spelen in onze toekomst.

Terwijl we blijven zoeken naar antwoorden, blijven vragen als “Wat is de oudste taal die aan de mens bekend is?” of “welke taal is de oudste?” een drijvende kracht voor zowel wetenschappers als enthousiastelingen. Het bestuderen en behouden van een oude taal blijft vooruitgang boeken in het digitale tijdperk, aangedreven door technologie en een hernieuwde interesse in ons taalkundig erfgoed.

In het midden van dit alles blijft een ding duidelijk: of het nu de oudste gesproken taal ter wereld is of de oudste taal ter wereld die vandaag de dag nog gesproken wordt, elke taal heeft een unieke plaats in de annalen van de menselijke geschiedenis. Onze gezamenlijke taalkundige reis, gevuld met talloze oude talen, is een getuigenis van onze gedeelde geschiedenis en de fascinerende evolutie van menselijke communicatie.

In het kort

In onze verkenning van ’s werelds oudst bekende talen duiken we diep in het rijk van zowel gesproken als geschreven vormen van communicatie. We beginnen met het schetsen van de uitdagingen bij het traceren van de eerste gesproken taal en bespreken kanshebbers zoals Sumerisch, Egyptisch, Tamil, Arabisch, Chinees en Sanskriet. De focus verschuift dan naar geschreven talen, waar we de oorsprong van Sumerisch spijkerschrift, hiërogliefen en oude Chinese schrift onderzoeken. Via casestudies kijken we naar kenmerken van deze oude talen, hun ontcijfering en hun blijvende invloed op moderne samenlevingen. Het blogbericht eindigt door te benadrukken hoe het onderzoek en behoud van deze talen in ons digitale tijdperk voortduurt en wijst op hun integrale rol in menselijke geschiedenis en de fascinerende evolutie van menselijke communicatie.

Taal Geschatte leeftijd Regio Huidige status
Sumerisch 5000 jaar Mesopotamië Uitgestorven
Egyptisch 4700 jaar Egypte Uitgestorven (Koptische afstammeling)
Sanskriet 4000 jaar India Beperkt gebruik
Grieks 3400 jaar Griekenland Nog in gebruik
Chinees 3400 jaar China Nog in gebruik

Meest gestelde vragen:

Wat zijn de uitdagingen bij het traceren van de eerste gesproken taal?

De eerste gesproken taal laat geen fysieke sporen na, waardoor het moeilijk is om de oorsprong en evolutie ervan te traceren. Veel oude talen zijn verdwenen met het overlijden van hun laatste spreker, waardoor er geen concreet bewijs van hun bestaan is. Daarom is taalreconstructie een belangrijk instrument om de vroegste gesproken talen te begrijpen in afwezigheid van fysiek bewijs.

Wat zijn enkele van de oudste bekende geschreven talen, en hoe werden ze ontcijferd?

Enkele van de oudste bekende geschreven talen zijn het Sumerisch, hiërogliefen en de vroegste vormen van het Chinees. Het ontcijferen van deze talen heeft vaak steun gezocht bij meertalige inscripties, zoals de Steen van Rosetta die cruciaal was voor het begrijpen van Egyptische hiërogliefen, of via latere talen die soortgelijke scripts gebruikten, zoals het ontcijferen van Sumerisch in het Akkadisch.

Hoe beïnvloeden oude talen de moderne samenleving?

Oude talen beïnvloeden moderne samenlevingen op vele manieren. Veel woordenschat in het Engels en andere talen hebben wortels in oude talen.
Talen zoals het Sumerisch, Egyptisch, Sanskriet, Tamil en Chinees hebben culturen gevormd, actuele talen beïnvloed en bijgedragen aan ons begrip van oude beschavingen. Sommige van deze talen, zoals Hebreeuws, Tamil en Chinees, worden vandaag de dag nog gesproken, waarmee ze hun blijvende nalatenschap laten zien.

Faber

Robert Faber

Robert is een enthousiaste reiziger en fervent fan van nieuwe technologieën. Hij heeft uitstekende kookvaardigheden, maar besteedt er niet genoeg tijd aan en bekritiseert meestal de meeste maaltijden. Bovendien is hij een vaste bezoeker van de sportschool.

VERGELIJKBARE INZENDINGEN

Is Oktober de Beste periode om naar Vietnam te Gaan?

Is Oktober de Beste periode om naar Vietnam te Gaan?

Wanneer is de beste tijd om naar vietnam te gaan. Vietnam is een boeiende bestemming die oude tradities combineert met moderne dynamiek. Dit land biedt een divers scala aan ervaringen, met historische steden zoals Hanoi en Ho Chi Minh-stad, evenals het prachtige...

Hoe zeg je “hallo” in verschillende talen?

Hoe zeg je “hallo” in verschillende talen?

"Hallo" is meestal een van de eerste woorden die je leert tijdens je taalleerreis. Sommige talen drukken echter in hun begroetingen meer uit dan alleen maar in het woord "hallo". Een eenvoudig "hallo" kan gevoelens van oprechtheid, geluk en dankbaarheid overbrengen,...

Interessante informatie over Japan

Interessante informatie over Japan

Welkom in het land van sushi, samoerai en sumo! Japan, waar oude tradities naadloos samensmelten met de nieuwste technologieën. Denk je alles te weten over Japan of de meeste Japanners? Denk nog eens na! Van bijzondere culturele gewoonten tot adembenemende...

Star Wars-talenlijst: De taalkundige rijkdom ontrafeld

Star Wars-talenlijst: De taalkundige rijkdom ontrafeld

In het enorme universum van de Star Wars-saga weten epische oorlogen, strijd, iconische personages en diepgaande filosofieën het publiek te boeien. Toch voegt de verscheidenheid aan talen een extra laag rijkdom toe, waardoor het verhaal een culturele diepgang krijgt....

Is een vakantie naar IJsland in juni een goed idee?

Is een vakantie naar IJsland in juni een goed idee?

Als je overweegt om je vakantie in juni te plannen, vraag je je misschien af waar je in die tijd van het jaar naartoe kunt gaan. Ons advies? Bezoek IJsland. Juni markeert het begin van de zomer in IJsland, een beste tijd waarin het land van vuur en ijs echt tot leven...