Dit is een nieuw artikel in onze serie over de fictieve talen gecreëerd door J.R.R. Tolkien.
Inhoudsopgave:
Op onze blog kun je ook een diepgaande analyse vinden van de Quenya-taal en de Zwarte Taal van Mordor, evenals een artikel over de meest bekende talen van Midden-aarde.
Deze keer duiken we dieper in het Sindarijns, ontdekken we meer over de geheime taal van de Dwergen, Khuzdul, en leren we de geschiedenis van de gemeenschappelijke taal van Midden-aarde, het Westron.
Sindarijns: de ‘elfentaal’ bij uitstek
Het Sindarijns is de taal die het meest wordt geassocieerd met de Elfen en is ook de meest gesproken taal ter wereld van The Lord of the Rings.
FAQ:
Hoe leer ik Sindarijns?
Op welke taal is het Sindarijns gebaseerd?
Wat is Khuzdul?
Hoe leer ik Khuzdul?
Op welke taal is Khuzdul gebaseerd?
Wat is Westron?
Hoe leer ik Westron?
Op welke taal is Westron gebaseerd?
De oorsprong van het Sindarijns
Tolkien ontwikkelde Sindarijns rond 1944, met de bedoeling dat het op een natuurlijke taal zou lijken, dat vergelijkbaar moest zijn met het Welsh.
De schrijver van The Lord of the Rings schreef veel teksten in het Sindarijns om het het gevoel te geven van een natuurlijke taal. Hij gaf echter nooit een gedetailleerde beschrijving van deze taal in zijn boeken.
In de jaren 1970 begonnen veel Tolkien-fans gedichten, teksten, zinnen, namen en zelfs tatoeages in het Sindarijns te schrijven. Hoewel het officiële lexicon maar een paar honderd woorden bevatte, hielpen fans deze denkbeeldige taal tot bloei te komen.
Tolkien wilde niet dat zijn talen zo compleet waren dat ze een vloeiend gesprek konden ondersteunen. Daarom bevatten moderne teksten in het Sindarijns, inclusief dialogen in de films van The Lord of the Rings, vaak verzonnen woorden en grammaticale structuren.
Sindarijns in de geschiedenis van Midden-Aarde
Sindarijns is een taal die vooral in verband wordt gebracht met de Elfen van Midden-aarde. Tolkien creëerde het in 1944 en wilde dat het klinkt als het Welsh. Het fungeerde als een lingua franca onder de Elfen en hun bondgenoten. Wanneer Frodo vraagt naar het Elfse woord voor “vriend”, verwijst hij eigenlijk naar het Sindarijns.
In het Derde Tijdperk ontstond echter de taal Westron, die het Sindarijns verving als de universele taal van Midden-aarde. Desondanks werd Westron sterk beïnvloed door zijn voorganger, het Elfs.
Tijdens het Derde Tijdperk werd het Sindarijns echter nog steeds gesproken door sommige adellijke inwoners van Minas Tirith. Bovendien sprak Aragorn, die opgroeide tussen de Elfen in Rivendel, het vloeiend.
Sindarijns is de taal die het meest in verband wordt gebracht met de Elfen en is ook de meest gesproken elventaal in In de Ban van de Ring (The Lord of the Rings).
Laten we wat Sindarijnse woordenschat leren
In 2008 waren er ongeveer 25.000 woorden in het Sindarijns gepubliceerd. Leer er een paar uit de onderstaande tabel:
Sindarijns | Nederlands |
---|---|
amar | aarde |
aur | dag |
du | nacht |
naur | brand |
menel | hemel |
daer | geweldig |
benn | man |
bess | vrouw |
nen | water |
corf | ring |
fae | ziel |
Khuzdul: de geheime taal van de Dwergen
Tolkien begon Khuzdul te ontwikkelen nog voordat De Hobbit (1937) werd gepubliceerd. Sommige woorden in Khuzdul verschenen al in vroege versies van De Silmarillion.
Khuzdul is de geheime taal van de Dwergen. Deze taal werd door de Vala Aulë speciaal voor hen bedacht (devised for them). Slechts een klein deel van de woordenschat is bekend, omdat de Dwergen hun taal verborgen hielden. Khuzdul klinkt hard en ruw, in tegenstelling tot de melodieuze elventalen.
De Dwergen deelden hun taal niet met andere rassen, omdat ze geloofden dat het voor de dwergen zelf moest blijven. Zelfs onderling spraken ze het zelden en gebruikten ze liever andere talen in het contact met buitenstaanders.
Wat we weten over Khuzdul
Helaas is er niet veel Khuzdul-woordenschat te vinden. Tolkien beweerde echter dat hij deze taal tot op zekere hoogte had ontwikkeld, inclusief fonologie en grammatica.
De lettergreepstructuur van Khuzdul maakte de taal hard, volgens de Elfen, die het geluid ervan onaangenaam vonden. Tolkien zelf verklaarde zelfs dat de taal van de Dwergen eerder kakofonisch dan mooi was.
Khuzdul werd aan de Dwergen gegeven door Aulë – een goddelijke smid en een van de onsterfelijke wezens die deelnamen aan de schepping van Arda (het equivalent van de Aarde in de echte wereld). En omdat de Dwergen een diep respect toonden voor Aulë, werden er in de loop der tijd maar weinig veranderingen aangebracht aan Khuzdul.
De Dwergen gebruikten Cirith, een schrift gemaakt door Tolkien en gebaseerd op de runen uit de echte wereld, om Khuzdul te schrijven. De Dwergen namen de runen van de Elfen over en pasten ze aan om ze representatiever te maken voor Khuzdul.
De geschiedenis van Khuzdul
Volgens de legenden van Midden-aarde werd de taal geschonken aan de Dwergen door Aulë, de goddelijke smid. Omdat ze veel respect hadden voor Aulë, hielden de Dwergen vast aan hun oorspronkelijke taal en veranderden ze deze nauwelijks.
Bovendien deelden de Dwergen hun echte namen in Khuzdul niet met anderen, omdat ze die te persoonlijk vonden. De dwergen namen die we kennen uit boeken en films zijn slechts ‘uiterlijke namen’ die worden gebruikt om te communiceren met andere rassen.
Westron: de gemeenschappelijke taal van Midden-Aarde
Westron was oorspronkelijk de taal van de Dúnedain, maar tegen het einde van de Derde Era werd het de meest gesproken taal in het noordwesten van Midden-aarde.
Westron ontstond uit Adûnaic, de taal van de Númenóreanen, die de taal naar Midden-aarde brachten. Khuzdul, de geheime taal van de Dwergen, beïnvloedde ook de vroege geschiedenis van Midden-Aarde, waar verschillende volkeren, zoals de Dwergen en Mensen, met elkaar communiceerden.
Tegen de Derde Era werd het door bijna alle volkeren van Midden-aarde gesproken, inclusief de Hobbits, die een eigen dialect hebben ontwikkeld (Hobbitish).
Tolkien koos ervoor om Westron in zijn boeken door Engels te vervangen, waardoor veel lezers ten dachten dat de personages Engels spraken.
Geschiedenis van Westron
Na de val van Númenor (misschien wel het Midden-Aarde equivalent van zowel de zondvloedmythe als de vernietiging van Sodom en Gomorra) verlieten de Númenoreërs het Adûnaic. Westron was een harde taal geworden met de invloed van Khuzdul en werd verzacht door invloeden van talen zoals het Sindarijns.
In het Derde Tijdperk werd Westeros gesproken door bijna alle mensen van Midden-aarde, maar ook door andere wezens, waaronder de Hobbits (die echter hun eigen dialect van Westeros ontwikkelden, Hobbitish genaamd). Deze gemeenschappelijke taal van Midden-aarde werd ook gebruikt door de Dwergen als publieke taal
Wat de Mensen van Midden-aarde betreft, werd Westron ook gebruikt door het gedaanteverwisselende wezen Beorn en door de inwoners van de stad aan het meer bij de Eenzame Berg.
Waar kun je Sindarijns, Khuzdul en Westron leren?
De beste bron is de appendices van De Terugkeer van de Koning. Het concept van ‘speaking the languages’ benadrukt de culturele dualiteit en de unieke accenten die zijn ontstaan door de vermenging van de moedertaal en de taal van het land waarin men leeft. Daarnaast biedt de Elvish Linguistic Fellowship (E.L.F.) waardevolle informatie en publiceren ze tijdschriften zoals Vinyar Tengwar en Parma Eldalamberon..
Sindarijns, Khuzdul en Westron: conclusie
Hoewel Lord of the Rings meer dan een halve eeuw geleden werd gepubliceerd, is het werk van J.R.R. Tolkien nog net zo populair als toen, misschien zelfs nog wel populairder.
In de verfilming van Peter Jackson hebben we de talen van Tolkien niet vaak gehoord, maar gelukkig is er veel materiaal over het idioom van Midden-Aarde geschreven door de auteur zelf.
En als je een passie hebt voor talen leren, maar niet per se de tijd of motivatie, kijk dan eens in onze winkel. Met onze nieuwe universele vertaler, Vasco Translator V4, heb je tot 112 talen binnen handbereik! Misschien op een dag ook Sindarijns, Khuzdul en Westron… Voor nu kun je vertrouwen op de Vasco Translator V4, die je spraakvertaler, tekstvertaler en fotovertaler zal zijn.
In het kort:
Het Sindarijns is de Elfstalige taal die het meest wordt geassocieerd met The Lord of the Rings en werd ontwikkeld door Tolkien rond 1944. Het was een Creoolse taal, sterk beïnvloed door het Welsh en Quenya, en was de gemeenschappelijke taal van Midden-aarde in het Tweede Tijdperk.
Khuzdul is de geheime taal van de Dwergen, gecreëerd door Tolkien en gebaseerd op het Hebreeuws. De Dwergen hielden het verborgen en gebruikten het alleen onder elkaar. Ze gaven de voorkeur aan Westron als publieke taal.
Westron is een creooltaal die is ontstaan uit de samensmelting van het Adûnaic en de taal van de Schemermannen. In het Derde Tijdperk werd het gesproken door de meeste wezens in de noordwestelijke regio van Midden-aarde en door de hoofdpersonen van The Hobbit en The Lord of the Rings.
Je kunt meer lezen over het Sindarijns, Khuzdul en Westron in het online magazine van de Elvish Linguistic Fellowship, Tengwestië, en andere bronnen.